De har gjort det igen

De har gjort det igen. Valberedningen föreslår Anders Ygeman.

Jag blev jätteglad när jag läste i AiP att vi hade två enormt kompetenta kvinnliga kandidater till ordförandeposten i Stockholms AK, en populär minister och en lika populär riksdagsledamot, varav en hade fått flest nomineringar av alla. Båda unga, utan bakgrund i Stockholm AKs gamla familjer. Precis den nystart vi behöver. Men det ser inte valberedningen.

Vid valet till kommunsekreterare för inte så länge sen var ett starkt argument för att välja den manliga kandidaten att vi hade en kvinnlig ordförande, och att vi inte kan ha kvinnor på de två viktigaste posterna i Stockholm. Men att ha två män går tydligen bra.

Jag tycker valberedningen borde skämmas. Återigen sumpar de chansen till en öppen och transparent process och chansen till en nystart. Den viktigaste posten i Stockholms AK, och vi får två veckor att smälta deras förslag. Ingen hearing för att fråga ut kandidaterna om vad de vill göra för Stockholm. Bara ett utskick där valberedningens beslut och deras kandidat presenteras, och en lista på de föreningar som nominerat just honom. Information om de andra kandidaterna får medlemmarna hämta någon annanstans.

Jag hoppas att Lawen Redar och Annika Strandhäll står pall och låter representantskapet avgöra den 11 september, och att representantskapet tar valet och ”varannan damernas” mer på allvar än vad valberedningen gjort.

 

About Gunilla Källenius

Professor vid Karolinska Institutet. Forskar om infektionssjukdomar och särskilt tuberkulos. Styrelsemedlem i Världsinfektionsfonden. Socialdemokrat. View all posts by Gunilla Källenius

Leave a comment