Jag föreslår att vår partiordförande väljs på följande sätt

Här är mitt förslag till socialdemokraternas organisationskommitté. Alla partimedlemmar får nominera en person. Personen som nomineras ska ha förklarat sig villig att kandidera. Nomineringen kan ske antingen per brev eller elektroniskt. Om en person redan i första valomgången får mer än 50% av rösterna så är valet klart. I annat fall får de fyra kandidater som fått flest nomineringar tillfälle att under två månaders tid presentera sitt program och vad de vill göra som partiordförande. De kan resa landet runt, de kan blogga och twittra. Enskilda föreningar kan kampanja. När de två månaderna har gått har alla medlemmar möjlighet att rösta på en av kandidaterna. Det kan återigen ske per brev eller elektroniskt. Den som får flest röster blir partiordförande.

I det här systemet finns ingen valberedning. Det blir ingen köpslagan mellan partidistrikt och medlemmar i partiledning och verkställande utskott. Inga specialfördelar för sidoorganisationer och mellanled. Den som anses bäst lämpad av flest medlemmar vinner.

Läskigt? Javisst. Det är läskigt att tappa kontrollen. Men också en utmaning. Allt sker öppet. Den som inte vågar stå för sin önskan att bli partiledare, och riskera att inte bli vald, är inte stark nog att bli det. Frågor besvaras före valet och inte efter.

Inlägg på samma tema: Roger Berzell och  min replik,

Peter Högberg om valberedning på lokalplanet:  http://hogbergstankar.blogspot.com/2011/11/socialdemokraterna-nya-tankar-i.html

Diskutera gärna på Organisationsutredningens FB sida:  http://www.facebook.com/organisationsutredningen

Advertisements

About Gunilla Källenius

Professor vid Karolinska Institutet. Forskar om infektionssjukdomar och särskilt tuberkulos. Styrelsemedlem i Världsinfektionsfonden. Socialdemokrat. View all posts by Gunilla Källenius

2 responses to “Jag föreslår att vår partiordförande väljs på följande sätt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: