Hur man väljer borgarråd

I går kväll var jag på mitt andra föreningsmöte. Det var liksom förra gången väldigt trevligt, och vi hade stora planer på hur vi skulle arbeta de kommande åren.

Några av oss hade innan vi gått till mötet hunnit läsa medlemsbrevet från distriktet, och noterat att vi hade chansen att nominera en ersättare som oppositionsborgarråd efter Carin Jämtin. Vi hade också noterat att det var bråttom: ”Nomineringar sänds till nomineringar@stockholm.socialdemokraterna.se senast den 8 april kl 18.00”, om en vecka alltså.

I brevet stod att ”i meddelandet ska finnas: Namn och medlemsnummer eller personnummer på den nominerade, Vilken förening som nominerar. Kontaktperson i föreningen”, samt att ”nomineringen måste vara undertecknad med föreningens namn och kontaktperson inkl telefonnummer.”

Det var alltså föreningarna som skulle nominera. Hur skulle vi hinna? Vilken tur att vi hade medlemsmöte. Vi beslöt att styrelsen omgående skulle skriva till medlemmarna och inhämta förslag, och sedan sända förslagen på de mest nominerade vidare till distriktet.

När jag kom hem tittade jag lite närmare på brevet och hittade en länk till en tidplan för nominering av nytt borgarråd i händelse att Carin Jämtin väljs till partisekreterare. Redan fredagen 18 mars skickades tidplanen ut, till vem framgår inte. Vi fick den i varje fall först i går.

Vad jag dock upptäckte var att det i länken fanns en hänvisning till distriktets stadgar där det framgår att ”borgarråd utses av representantskapet, på förslag av styrelsen, som alltså utgör valberedning. Detta efter att föreningar och medlemmar har fått möjlighet att nominera samt samråd med kf-gruppen har skett.” Det verkar stämma med distriktets stadgar, där det står att ”partimedlemmar, anslutna organisationer samt arbetarekommunens fackliga utskott sänder förslag på kandidater till arbetarekommunens styrelse”. Det betyder alltså att enskilda medlemmar kan nominera.

Det missade vi på föreningsmötet i går. Vi hade bara läst instruktionerna, nämligen att det var föreningarna som skulle nominera, och att nomineringen måste vara undertecknad med föreningens namn. Varför det står så kan man ju undra, när det enligt stadgarna är möjligt för enskilda personer att nominera.

Eftersom jag vill se Gabriella Granditsky Svenson som borgarråd skrev jag omgående till henne och bad om hennes medlemsnummer alternativt personnummer vilket förutom hennes namn behövdes för att nominera henne. Sen skrev jag till den angivna adressen och nominerade henne.

Så mitt förslag till dig som vill se Gabriella som borgarråd är att dels försöka påverka styrelsen i din förening (jag tror den nomineringen väger tyngre än nominering av en enskild medlem), dels nominera henne som enskild medlem. Hennes medlemsnummer kommer att läggas ut på Facebooksidan ”Vi som vill ha Gabriella som borgarråd” i början av nästa vecka.

 Sen tycker jag våra representanter i ”representantskapet” när det väl kommer till att välja, ställer frågan varför det var så väldigt bråttom, så bråttom att enskilda föreningar knappt skulle ha tid att förbereda nomineringen på ett riktigt sätt.

Fler kommentarer i samma ämne finns r och här och här

Advertisements

About Gunilla Källenius

Professor vid Karolinska Institutet. Forskar om infektionssjukdomar och särskilt tuberkulos. Styrelsemedlem i Världsinfektionsfonden. Socialdemokrat. View all posts by Gunilla Källenius

2 responses to “Hur man väljer borgarråd

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: