Jag fick en fråga från ett ombud till partikongressen

som gärna vill lägga fram (eller stödja) ett konkret förslag till “hur vi kan ändra denna bedrövliga valprocedur”. Någon som har en bra referens eller eget förslag? Han efterfrågar ett kärnfullt mer demokratiskt och transparent förslag jämfört med vad vi har i dag.

Så nu ställer jag frågan till er.

 Stig Malm har något som han kallar ett kompromissförslag där han ifrågasätter dels om det är nödvändigt att ha en valberedning som är utsedd efter konstens alla regler enligt den urgamla ordningen, att olika grupper eller landsändar ska vara representerade (man skulle i stället kunna välja fristående personer med stor integritet),  dels om det är nödvändigt att dom i så fall enbart skulle föra fram en kandidat.

 Johanna Graf   för den mest intressanta diskussionen jag sett om konsekvenserna av det nuvarande systemet och har förslag på flera alternativa procedurer, bland annat en valprocess likt primärvalsprocessen i USA, där varje medlem eller supporter av partiet får vara med och rösta på sin favoritkandidat. Varje kandidat måste därigenom formulera en vision och en strategi i förväg. Som hon skriver ”Om demokraterna i USA hade haft en valberedning skulle de förmodligen aldrig ha fört fram Barack Obama som presidentkandidat. Han hade förmodligen ansetts för kontroversiell. Men trots det gick han hem hos väljarna i primärvalet. Detta visade att han hade kapacitet att även vinna presidentvalet.”

Jag är beredd att hålla med henne.

Hon hänvisar också till lokala alternativ som systemet med vägledande primärval som man genomfört i Sundbyberg, där man också kunde rösta på Internet, vilket säkert ökar röstdeltagandet, eller som kommunalrådsvalet  i Pajala.

Vem mer har skrivit om det här, eller har nya färska förslag på valsystem att föra fram på partikongressen?

PS. Läser just nu Peter Andersson som skriver om nackdelen med det nuvarande systemet: “Irritationen stiger, dels därför att det är att inte fatta en ny tid där makt inte kommer att fås i små celler och bastuklubbar. Det som nu sveper över världen i stora demokratirörelser slår obevekligt också på mindre “sällskap” dit vi kanske kan räkna våra partier. Att inte utgå från dem man vill företräda utan i stället från det maktspel som tenderar att ta över fokus, är en handling som kommer att fälla stora världsmän i andra länder och kanske ge andra nobben till ledarpositioner i svenska politiska sammanhang”. Blotta faktum att enstaka distrikt(sordföranden) kan lägga veto mot enskilda kandidater borde underkänna det systemet.

Advertisements

About Gunilla Källenius

Professor vid Karolinska Institutet. Forskar om infektionssjukdomar och särskilt tuberkulos. Styrelsemedlem i Världsinfektionsfonden. Socialdemokrat. View all posts by Gunilla Källenius

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: